Klarere varedeklaration

Af Poul Thøis Madsen

Christopher Arzrouni (CA) gav på lederplads i Dagbladet Børsen d. 25.11.2014 udtryk for det interessante synspunkt, at økonomer i højere grad bør tilkendegive deres politiske holdning, når de ytrer sig i den offentlige debat. Formålet hermed er lidt uklart, men ideen er formentlig, at den brede offentlighed hermed i højere grad kan gennemskue, hvornår der er tale om fakta, og hvornår der er tale om politiske holdninger.

Jeg så hellere en anden form for varedeklaration. Når økonomer udtaler sig, er det så på baggrund af forskning, som er helt utvetydig og hævet over enhver diskussion? (Næppe). I hvor høj grad er fortolkningen af ’fakta’ afhængig af det økonomiske paradigme, som økonomen måtte bekende sig til? (I høj grad).

CA kolporterer omvendt den forestilling, at der eksisterer økonomiske fakta, der på en eller anden måde er hævet over fortolkning. En form for objektiv økonomi, som desværre bliver forvredet af økonomers holdninger. Det er da også en kendsgerning, at eksempelvis inflationen er rekordlav, men det er jo heller ikke det interessante. Det interessante er, hvad vi skal gøre ved det – om noget. Og om vi skal det eller ej afhænger ikke bare af økonomens politiske holdning eller ej, men af hvorvidt økonomen tilslutter sig et paradigme, der betragter en økonomi som selvregulerende. Eller om man er tilhænger af en aktiv stat, og ikke bare en stat, der trækker sig mere og mere ud af økonomien.

Jeg vil gerne – i modsætning til CA – bekende mig som tilhænger af en særdeles aktiv stat. Men jeg vil mene, at det er en holdning, man kan have på tværs af en række forskellige politiske tilhørsforhold. Den politiske men også økonomiske uenighed vil derfor snarere gå på, hvad staten så skal gøre. Hvis jeg så kom med nogen bud på, hvad man skal gøre med den lave inflation, så ville jeg da foretrække, at man forholdt sig til de bud frem for min eventuelle politiske holdning. Spørgsmålet er jo ikke, om jeg har liberalt eller socialdemokratisk mel i posen, men om mine forslag virker.

Så klarere varedeklaration, ja, tak, hvad angår dokumentation og teorivalg, men skidt med den politiske holdning. Lad os have et slagsmål på argumenter frem for på holdninger.

Poul Thøis Madsen er Medieøkonom ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

 

Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *